Gyűszűvirág
2023. május 26. írta: P.Gabriella

Gyűszűvirág

b408e199-4083-43f9-9b45-397a6f60f56f.jpeg


Digitalis purpurea
Ugyan mérgezőnek lett kikiáltva (avatatlan kezekben okkal), de a farmakológia használja, mint szívgyógyszert. Valaha az AVATottak tudtak bánni vele. Öngyógyításra semmiképpen sem ajánlom.

A gyűszűvirág egy széles körben használt gyógynövény, amely elismerten stimuláló hatással van a szívre. Az allopátiás gyógyászatban is használják szívpanaszok kezelésére. Mély tonizáló hatással van a beteg szívre, lehetővé téve, hogy a szív lassabban, erőteljesebben és szabályosabban verjen anélkül, hogy több oxigénre lenne szüksége[254]. Ugyanakkor serkenti a vizelet áramlását, ami csökkenti a vér térfogatát és csökkenti a szív terhelését[254]. A növény szívglikozidokat (köztük digoxint, digitoxint és lanatosidokat) tartalmaz. A Digitoxin gyorsan erősíti a szívverést, de nagyon lassan ürül ki. Ezért a digoxint előnyben részesítik hosszú távú gyógyszerként[254]. A levelek szívjavító, vizelethajtó, serkentő és tonizáló hatásúak [4, 9, 21, 46, 171]. A leveleket csak a növekedés második évében gyűjtsük le, és akkor szedjük le, amikor a virágzó tüske megnőtt, és a virágok körülbelül kétharmada kinyílt[4]. Máskor betakarítva kevesebb az orvosilag aktív alkaloid[4]. A vetőmagot korábban is használták[4]. A levelek a vesére is nagyon jótékony hatással vannak, erősen vizelethajtók, és jótékony hatásúak a vízkór kezelésében[4]. Ennek a növénynek a használatakor nagy körültekintéssel kell eljárni, a terápiás dózis nagyon közel van a halálos dózishoz[222]. Lásd még a fenti megjegyzéseket a toxicitásról. A levelekből homeopátiás gyógyszert készítenek[9]. Szívbetegségek kezelésére használják[9]

pfaff.org

Pangásos szívelégtelenség (CHF) és szívritmuszavarok (pitvari aritmiák) gyógyítója is.

Nekem, mint megfigyelőnek a nyílási üteme ami érdekes. Ahogy buja levélcsokrai megjelennek és felfelé nyújtózva tör az ég felé, olyan májushozó, nyitogató. Szívnyitogató. Mikor apró, bimbói fejlődnek ki, már nagyban melegedik az idő. Kinyíló virága legjobban a nyíló szívre hasonlít. Talán ez is lenne a fent említett egészségtől kilengő, lelki bántalmaknak az oka. A bezárt, összetört szív. Ajánlom, ha van kertedben és ezekkel a panaszokkal vagy, üldógélj kicsit mellette. Szólítsd meg őt tisztelettel. Aztan csak figyelj!

Bolygója a Vénusz, női minőség, VÍZ elemű. 

7e5ffe8c-af0a-4dbb-b72c-4198ad8908ad.jpeg

A kertben növesztve állítólag védi az otthont. Régen leveléből fekete festéket főztek és ezzel keresztet rajzoltak a padlóra, hogy távol tartsák a rosszat. Ez ugyan számomra megmosolyogtató, de ilyen is volt. 
Mindenestre kertem ékessége és egyre szaporodik. Apró magja miatt, jó homokkal keverni vetésnél. Csak a talajfelszínre tegyük, mert fényre csírázik!

c012f6c9-c571-42ef-b3db-9b3e4a91f8eb.jpeg

f1cbde58-0c74-4b2f-8390-fa942a7edcf5.jpeg 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuves.blog.hu/api/trackback/id/tr2018132760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása