Mária tövis
2024. április 12. írta: P.Gabriella

Mária tövis

55d7cdfc-5d67-41e7-bdca-2d27bff9e647.jpeg 

Sylibum marianum a latin nevén. Angolul Milk Thistle, azaz tejelő bogáncs. Milyen igaz! Hiszen vannak még a családba tartozó más vadnóvények is, és azoknak is keserő, tejszerű a leve. 
Mikor először beálmodtam a kertembe, még nem voltam tisztában azzal, hogy mennyire erőteljes egy növény. Nem csoda hát,hogy még a májsejteket is helyreállítja, a májat tisztítja és egészségesen tartja. Ebből kifolyólag tisztul a bőr, az emésztőrendszer is. A belekre igen jóhatással van. Segíti távozni a salakanyagokat a húgyúti rendszerből. Ha látásod romlását, a mérgesség, düh, keserűség, harag okozza, akkor szemedre is jóhatással lesz. 
Nagyon macerás a szöszös virágából kihámozni a magokat, amit is használunk. De érdemes! A magokat megőrlöm és ebből egy-egy evőkanállal néha beveszek egy kis vízzel.
A máriatövis májat és emésztést befolyásoló fő hatóanyaga a szilimarin. A szilimarin hatását még a gumós levélgomba akut mérgezésénél és életmentő infúzióként is alkalmazzák.

d3d07853-fc7d-440a-9c1a-b08cd8c983b9.jpeg

Masculin
Eleme a TŰZ. 
Bolygója a Mars.

Tudása az ósi tudók szerint: ERŐ, VÉDELEM, GYÓGYULÁS, ÖRDÖGŰZÉS, BABONA/RONTÁS/BŰBÁJ MEGTÖRÉSE.   
Azt hiszem ezeket mindenképpen az Önvizsgálattal kell kezdeni, nem a félelemmel és a kifelé mutogatással. 
Itt burjánzik a Mária Tövis. Két éve ültettem két tövet, messze egymástól. A ház melletiből egy-két növénke maradt idénre, viszont közel az úthoz, csak úgy dagad! Rengeteg van. Idén még hagyom. Ez egy pincesor, van mit javítania a szellemi térben is itt…rengeteg az alkoholista. 

dd935fff-2d09-4d7c-90be-565a6b7993d6.jpeg

5b419078-f7a2-40aa-afa4-838dcc9d98e8.jpeg


Az erdőkertben is hasznos. Jó zöldtrágya növény, igen nagy tömeget ad a komposzthoz. A bogáncsról közismert, hogy a talaj gyógyítója. Állítólag eltűnik, ha a munka elkészül. A bogáncs kölcsönhatásba lép a talajjal, tökéletes baktérium-gomba egyensúlyt és pH-t hoz létre a zöldségnövekedés elősegítése érdekében. Több is van még: évelő takarónövényként a bogáncs fenntartja a talaj mikrobiális életét azáltal, hogy gyökereivel aktívan behatol a talajba, és a gyökérfelszínen mikrobákat táplál. A bogáncs folyamatosan süllyeszti a szenet a talajba. A bogáncs elősegíti a jó talajszerkezetet, a vízfelvételt és a levegő hozzáférhetőségét a talajban. A bogáncs a biomassza termelés motorja, amely közvetlenül a szántóföldön használható talajtakaróként, amely tovább táplálja a talaj életét. A bogáncs mélyen behatol a talajba, tápanyagokat hozva fel. A bogáncs szilícium-dioxidban gazdag, amely hozzájárul a növény általános egészségéhez. Aztán vannak más hatások is, mint például a levéltetvek korai fertőzése a bogáncson, ami viszont a buliba hívja a jótékony rovarokat: május elejére katicabogarak, zengő legyek, epeszúnyogok és recésszárnyú fátyolka nyüzsögtek a mezőn. Ettől kezdve egyetlen zöldségen sem lehet látni levéltetű túlburjánzást. Természetesen ez minden bogáncsra igaz. Tedd a kezed a szívedre és úgy mondd, hogy - utálatból, mert bökős és ‘csúnya’ -, nem írtottál még ki minden bogáncsot a földeden! 

caeceb10-0f2c-4669-ac77-9364e97a239f.jpeg

Mezei aszat

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuves.blog.hu/api/trackback/id/tr7118378221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása