Szedtem néhány szál Hagymaszagú kányazsombort. Teljes növényt. Úgy gondoltam, hogy most kesudióval prőbálom ki. Mivel amúgy is enyhén hagymaszagú és ízű is, ezért plusz fokhagymát nem tettem bele. Leszedtem a leveleket, és a szár végén lévó, már terméssé átálakuló, hosszúkás kis hüvelyeket is. Ha van rajta virág, az is mehet bele. Kb. 1 csésze kesudiót összedaráltam. Én turmixban készítettem, de kézidarálóval is nagyszerű. Sőt összezúzni is lehet az egészet. Hozzátettem a letisztított kányazsombort, sót és annyi hidegensajtolt napraforgóolajat, hogy turmixolható legyen. Beindítottam és pépesre dolgoztam egy kis üvegnyi lett. A tetejére olajat csorgattam. Hűtőben tárolom.
A Bojtorjánsalátával hasonlóképpen jártam el. De abba leszedtem a kertből a metélőhagyma virágát és azt is hozzátettem. Ebbe pirított mandulát tettem, és szintén hidegesajtolt napraforgóolajat.