Lórom-citromfű-kerti szamóca pite
2023. június 06. írta: P.Gabriella

Lórom-citromfű-kerti szamóca pite

bad403e2-0b27-4c79-b1b5-08656c419977.jpeg

 A Lórom/Lósóska igen finom és egészséges étel. De nemcsak a magjait, vagy levelét, de a szárát is fogyasztom. Olyan, mint a rebarbara. Érdemes még virágzás előtt vágni, különben több lesz a hámozás. 

A tésztához (patè brisee):

1 1/4 csésze liszt,

1/2 teáskanál só,

1/2 teáskanál cukor/méz,

1/2 csésze (12.5 dkg) hideg vaj,

1/8 - 1/4 csésze jéghideg víz

A töltelékhez:

3-4 fiatal lórom szára, levél nélkül (a lévélből készíts szószt vagy főzeleket!),

1 marék erdei, vagy kerti szamóca,

1 nagy csokor citromfű, levélnyél nélkül,

fél citrom reszelt héja,

vanília,

fél csésze zabpehely,

2 evőkanál méz,

tetejére valamilyen összetört olajos mag,


A pitetészta összes alapanyagát - kivétel a víz - robotgépben morzsásra dolgozom. Ekkor annyi hidegvízet öntök hozzá, hogy jól összeálljon. Fóliába csomagolom és hűtőbe teszem legalább fél órára. Minél jobban hidegen tudom tartani, annál levelesebb lesz. 

6a32c38e-88ba-4e45-aba9-1006707f5bd1.jpeg

A lóromot kiskéssel megtisztítom. A külső szálas részétől megszabadítom. Majd kb. 2 centis darabokra vágom. Beteszem egy edénybe.  A szamócát leszárazom és félbe, vagy negyedbe vágom. Hozzáadom a lóromhoz. A citromfű leveleit összefogom majd nagyon vékonyra felszelem. Ez is mehet a tálba. Hozzáadaom a mézet, vaníliát, citromhéjat, zabpelyhet és összeforgatom. 
A sütőt 180 fokra elő elegítem.

fef893d1-3394-44a1-97e1-7cf7c849d282.jpeg

383424c2-123c-45ef-9d31-46dec306e9e1.jpeg
A hűtőből előveszem a pitetésztát és lisztezett felületen kicsit nagyobbmra nyújtom, mint a piteforma (20-21 cm). Kibélelem vele a formát, hogy szélei túllógjanak az edényen. Beleöntöm a gyümölcsös tölteléket, tetejét megszórom tört mandulával, majd a széleit ráhajtom. 
Sütő alsó részén 40 percet sütöm. A tészta aranysárga, a töltelék puha lesz.

843933eb-bdd1-4522-93b9-7a49cfa55da8.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuves.blog.hu/api/trackback/id/tr7318139536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása