A Lórom/Lósóska igen finom és egészséges étel. De nemcsak a magjait, vagy levelét, de a szárát is fogyasztom. Olyan, mint a rebarbara. Érdemes még virágzás előtt vágni, különben több lesz a hámozás.
A tésztához (patè brisee):
1 1/4 csésze liszt,
1/2 teáskanál só,
1/2 teáskanál cukor/méz,
1/2 csésze (12.5 dkg) hideg vaj,
1/8 - 1/4 csésze jéghideg víz
A töltelékhez:
3-4 fiatal lórom szára, levél nélkül (a lévélből készíts szószt vagy főzeleket!),
1 marék erdei, vagy kerti szamóca,
1 nagy csokor citromfű, levélnyél nélkül,
fél citrom reszelt héja,
vanília,
fél csésze zabpehely,
2 evőkanál méz,
tetejére valamilyen összetört olajos mag,
A pitetészta összes alapanyagát - kivétel a víz - robotgépben morzsásra dolgozom. Ekkor annyi hidegvízet öntök hozzá, hogy jól összeálljon. Fóliába csomagolom és hűtőbe teszem legalább fél órára. Minél jobban hidegen tudom tartani, annál levelesebb lesz.
A lóromot kiskéssel megtisztítom. A külső szálas részétől megszabadítom. Majd kb. 2 centis darabokra vágom. Beteszem egy edénybe. A szamócát leszárazom és félbe, vagy negyedbe vágom. Hozzáadom a lóromhoz. A citromfű leveleit összefogom majd nagyon vékonyra felszelem. Ez is mehet a tálba. Hozzáadaom a mézet, vaníliát, citromhéjat, zabpelyhet és összeforgatom.
A sütőt 180 fokra elő elegítem.
A hűtőből előveszem a pitetésztát és lisztezett felületen kicsit nagyobbmra nyújtom, mint a piteforma (20-21 cm). Kibélelem vele a formát, hogy szélei túllógjanak az edényen. Beleöntöm a gyümölcsös tölteléket, tetejét megszórom tört mandulával, majd a széleit ráhajtom.
Sütő alsó részén 40 percet sütöm. A tészta aranysárga, a töltelék puha lesz.